- Izolatory ceramiczne i ceramika techniczna: rewolucja w wysokotemperaturowych zastosowaniach
- Sieczki dla koni – dlaczego warto wprowadzić je do diety Twojego konia?
- Personalizacja opakowań z nadrukiem: Jak wyróżnić swój produkt?
- Odkryj klucz do nauki języków z Matfel.pl - słowniki polsko-norweskie i polsko-czeskie
- Wpływ polityki handlowej na ceny surowców na giełdzie
Lecznicze właściwości aronii
Aronia jest rośliną coraz częściej uprawianą w Polsce. Coraz więcej osób docenia jej właściwości zdrowotne. Dodatkowo aronia nie wymaga specjalnych warunków do uprawy oraz jest mrozoodporna. Z tego względu coraz częściej można ją spotkać w polskich ogrodach i ogródkach działkowych.
Kuchnia i zdrowie
Aronia jest krzewem owocowym o charakterystycznych, dość cierpkich w smaku jagodach. Najczęściej spożywana w postaci soku.
Najczęściej sok z aronii kojarzony jest jako środek na wzmocnienie odporności. Biflawonoidy zawarte w soku z aronii niszczą szkodliwe, wolne rodniki oraz chronią organizm przed bakteriami, grzybami i wirusami. Ponadto, zawarte w aronii witaminy C, E i P oraz miedź dodatkowo zwiększają odporność.
Aronia polecana jest również dla osób starszych, ponieważ regularnie stosowana opóźnia ryzyko wystąpienia jaskry i degeneracji plamki żółtej. Antocyjany zawarte w aronii regulują barwnik na siatkówce, który wpływa na jakość widzenia. Również antocyjany zawarte w aronii działają uszczelniając na naczynia krwionośne, dzięki czemu poprawiają ukrwienie oraz zapewniają odpowiednią elastyczność naczyń krwionośnych. Ta właściwość zapobiega powstawaniu zakrzepów oraz żylaków. Cenne właściwości aronii zmniejszają poziom złego cholesterolu w organizmie oraz wspierają pracę serca. Dzięki temu zapobiegają takim chorobom, jak: nadciśnienie czy miażdżyca. Chroni również przez udarem i zawałem.
Osoby z problemami układu pokarmowego, takimi jak przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia czy zespole jelita drażliwego, przy regularnym spożywaniu aronii odczują poprawę.
Regularne spożywanie aronii wpływa również na piękny wygląd. Aronia pomaga wypłukać z organizmu toksyny oraz metale ciężkie, zawarte w niej liczne witaminy i składniki mineralne wpłyną na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci.
Poprawa odporności, wsparcie układu pokarmowego czy wzroku to tylko nieliczne właściwości lecznicze aronii. Ze względu na cierpki smak w Polsce aronia nie znalazła wielu zwolenników. Uprawiana jest głównie na eksport. Warto jednak docenić nasz rodzimy eliksir zdrowia.